Pirtin pellolla siis täst´edes tapaamme viljelyn merkeissä. Pellon pientareella 30.5. pidetyissä kahvikesteissä, palstaviljelyn ns. virallisessa avajaistapahtumassa Pirtin pelto tuntui hyvältä läsnäolleiden mielestä.

Palstat ovat menneet hyvin vuokralle. Auringonkukansiemenille jää kovin vähän kylvöalaa, kunhan kaikki palstalaiset ovat saaneet kevätkylvönsä valmiiksi. Kaikille viidelletoista aarin palstalle on nimittäin löytynyt puutarhuri.

rinki.jpg

Kysy - Martat vastaavat

Heinolan kirkonkylän Martat kertoivat Pirtin pellon ensimmäisessä viljelijätapaamisessa omasta toiminnastaan ja muistuttivat olevansa viljelijöiden käytössä aina kun kysymyksiä nousee mieleen. Lähetä kysymys osoitteeseen heikkmartat@gmail.com ja vastaus tulee varmasti.

Paikallinen Martta-yhdistys on jakanut neuvoja ja valistanut perheitä jo lähes 70 vuoden ajan. Toki toiminnan sisältö on muuttunut paljon vuosikymmenten saatossa.

Alkuvuosikymmeninä Martat lähinnä valistivat perheenäitejä ruoanlaitossa, siivouksessa, pyykinpesussa, pienviljelyssä ja jopa taskurahan saamisessa esimerkiksi kanoja myymällä.

Tänä päivänä Martta-yhdistykset ovat erikoistuneet. Kirkonkylän Martat antavat mielellään neuvoja ja vinkkejä puutarhanhoidossa, villivihannesten ja sienten käytössä sekä käsitöiden teossa. Jokaisella Martalla on oma erikoisalansa.

Näin alkukesästä viljelijöitä mietityttivät lähinnä kotiloiden ja kauriiden torjunta palsta-alueella. Kotiloita Martat kehottivat noukkimaan heti alkukesästä yksitellen ja laittamaan nilviäiset suolakylpyyn. Kauriiden torjunnassa jäivät keinot vielä keksimättä.

 

Hiljan puistoa kunnostetaan ja tapahtumia järjestetään

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Outi Rautkoski kertoi palstalaisille, että Hiljan puistoa laitetaan parhaillaan tapahtumakuntoon. Puistossa kaadetaan lahopuut pois, kunnostetaan penkit ja lasten leikkipaikat sekä varaudutaan kesävieraiden vastaanottoon erilaisissa tapahtumissa.

Ajatuksissa on laittaa tänä kesänä kylänraittia kuntoon laajemminkin yhdessä kaupungin ja seurakunnan kanssa.

11.6. klo 10-12 Kyläpirtin ja Hiljan puiston valloittavat perheet lapsineen. Luvassa on kesäkarkelot pelikokeiluineen, tansseineen, lelu- ja kasvienvaihtopisteineen, kepparikisoineen ja kaikenlaisen hauskanpitoineen.

17.6. klo 17 pidetään kauan toivottu yhteislauluilta, jossa trubaduureina toimivat Seppo Tumanto, Vesa Kulomaa ja Harri Siivonen.

26.7. Martan päivänä klo 17 tapaamme taas Pirtin pellolla. Luvassa on kasvun ihmeen seurantaa ja lettukestit